OM ROADRACING

Roadracing er en motorsykkelgren i Norges Motorsportforbund (NMF) som innebærer at man kjører motorsykler på lukkede asfaltbaner. Sporten kjennetegnes av høye hastigheter, krappe svinger og tette dueller mellom førerne.

Konkurransene startes med felles start, og deltagerne står etter hverandre i den rekkefølge som tidskvalifiseringene har angitt. Føreren med den raskeste rundetiden står først i startfeltet, også kalt pole position. Føreren med den nest raskeste rundetiden står som nr. 2, osv. Løpet går over et bestemt antall runder og første deltager i mål vinner!

Roadracing blir delt opp i Moderne RR og Classic RR. Forskjellen er som navnene tilsier. Moderne RR kjører moderne sykler ofte fra midten av 2000-tallet og oppover, mens Classic RR kjører eldre motorsykler helt tilbake til før 1948.

Liker du trackdays og kjøring på bane? Da er roadracing perfekt for deg!

RR KLASSER

SUPERBIKE
Største klassen! 1000ccm motorsykler med masse krutt. Du kan kjøre denne klassen fra fylte 16 år. I denne klassen har syklene plenty med hestekrefter og det kreves erfaren fører for å håndtere denne sykkelen.
SUPERSTOCK 600
I denne klassen finner du 600ccm sykler som har noe mindre hestekrefter enn superbike, men sykelene er lettere å håndtere og er mer egnet for nye førere. Selv om det er mindre effekt i disse sykelene ser vi rundetider tett opp til superbike. Dette skyldes først og fremst at det er enklere å holde større kurvehastighet da sykelene er lettere
SUPERSPORT 300
Denne klassen har aldersgrense 13 år og er et supert utgangspunkt å starte med, ikke bare for juniorer! Syklene i denne klassen er både 300ccm og 400ccm og har 45-50hk. Ikke la deg lure av lav effekt, dette er den klassen som garantert vil gi deg raskest progresjon. På grunn av lav slitasje på dekk og bremser er det også en økonomisk klasse å starte med.
MINI-RR (MiniMoto)
Minimoto kan kjøres ved fylte 5 år. Syklene er av varierende kubikk og som oftest mellom 3-15hk. Minimoto sikter seg spesielt inn på de aller yngste og er en svært god inngang til roadracing. Gjennom sesongen trenes det ukentlig, blandt annet på Gardermoen Raceway, Solør MCK og Haugaland Motorsenter. Disse har utlånssykler og sikkerhetsutstyr for de som ønsker å prøve seg på dette!
CLASSIC RACING
Classic Racing er et eget segment innenfor racing. Her konkurerer de med sykler fra tidenes morgen til nesten moderne superbikes. For en oversikt over alle klassene anbefaler vi å se på CRC sin egen hjemmeside.
HVORDAN KOMMER JEG I GANG?
Du har nok mange spørsmål om Road Racing. Lurer du på hvordan du kommer igang? Hva trenger du for å komme igang?
HVOR KAN JEG TA LISENS?
Her finner du informasjon om hvor du kan ta lisens og kalender for når og hvor lisenskurs finner sted
HVILKE BANER KAN JEG KJØRE PÅ?
Her finner du informasjon om baner du kan kjøre på i Norge og Sverige

BLI MED PÅ ET LØP!

Start video

HVORDAN KOMMER JEG IGANG?

For å kunne kjøre roadracing kreves det gjennomført og bestått lisenskurs. Kurset er inndelt i en teoretisk og en praktisk del. Det er ikke spesielt vanskelig, men det skal gi nødvendig kunnskap om sikkerhet og konkurranseregler. I tillegg skal det selvsagt læres å beherske sykkelen på banen.

Lisenskursene avholdes i de enkelte klubber som har roadracing aktivitet. Det kreves medlemskap i en av de ca. 250 klubbene i Norge som er tilsluttet NMF for å få utstedt lisens. Mange lisenskurs holdes tidlig på våren slik at man kan begynne å kjøre treninger og løp samme år som man tar lisenskurset.

Du trenger ikke nødvendigvis å kjøpe sykkel for å ta lisenskurs. De fleste klubber har sykler og utstyr som kan lånes til lisenskurs. 

Se også NMF sine sider Ny i Motorsport

NÅR DU FØRST SKAL KJØPE SYKKEL:

Når du skal starte med RR trenger du hverken å kjøpe en ny sykkel, ei heller en med masse utstyr. Sykkelen bør være i god stand, du bør ha gode dekkvarmere og bra kjøreutstyr slik at du får kjørt så mye som mulig. Din første sesong handler mest om å få kjørt så mye som mulig for å få progresjon. Et alternativ til nye dekk er å forhøre seg med de mer erfarne førerne som ofte selger gode brukte dekk.

For all kjøring på bane er det krav om transponder. Dette må du enten ha selv eller så stiller de fleste arrangører med mulighet for å leie dette. Dersom du ønsker å kjøpe selv brukes transpondere fra MyLaps

ALDERSGRENSER

Moroa kan begynne allerede ved fylte 5 år. Mer detaljer finnes i spesial reglementet for roadracing

Mini-moto:
Fra fylte 5 år.
Kjøres på go-kart baner

Juniorsport:
Fra det året en fyller 13 år. (Man kan trene fra det år man fyller 12 år)

Supersport 300
Fra det året en fyller 14 år. 

Opp til 600cc:
Fra det året en fyller 15 år. 

Over 600cc:
Fra det året en fyller 17 år. 

For alle treninger, arrangement og konkurranser som har med utøvere under 12 år gjelder forskrift for barneidrett i motorsport. For alt annet, se Treningsreglementet og grenens Spesialreglement (SR)

Start video

@TrondZhe

LINKER TIL ARRANGØRKLUBBER OG NMF

SOLØR MOTORSYKKELKLUBB
Solør motorsykkelklubb (SMCK) er arrangør med Vålerbanen som hjemmebane. Det er en fantastisk klubb med et stort engasjement innenfor både roadracing. De holder lisenskurs, ofte flere ganger i året. De holder mandagstreninger gjennom sesongen og er også arrangør av mange gode NM!
BORG MC
Borg MC er arrangør med Rudskogen som hjemmebane. Borg er blandt de største klubbene og holder treninger på Rudskogen hver onsdag gjennom hele sesongen. De er også arrangør av mangfoldige fantastiske NM events.
ARCTIC CIRCLE MOTORSPORTKLUBB
Arctic Circle Motorsportklubb (ACM) er arrangør med ACR som hjemmebane. De har tilholdssted i Mo i Rana og er en fantastisk klubb som alltid ønsker deg velkommen! De holder treninger på tirsdager gjennom året. Med det som mange mener er Norges beste bane er de også arrangør av mange fantastiske NM runder!
STAVANGER RR
STavanger RR er arrangør med KNA Raceway som hjemmebane. De er det nyeste tilskuddet av arrangører i Norge og holdt et vannvittig bra NM event i 2022! Det avholdes tirsdagstreninger gjennom sesongen og de har også lisenskurs.
CRC (Classic Racing Club Norway)
CRC arrangerer racing eventer for classic roadracing. CRC kjennetegnes av store og trivelige arrangementer, både eldre og nyere sykler og en fantastisk stemning i depot. De har også åpning for kjøring med moderne sykler som er 6 år eller eldre
NMF ROADRACING
Norges Motorsport Forbund (NMF) ved gren roadracing er forbundet som vår sport er organsiert under. Det er via NMF alle vedtak innenfor vår sport fattes, deriblandt teknisk reglement som alle førere må følge

HVOR KAN JEG TA LISENS?

Lisenskurs er noe du må ta før du kan kjøre roadracing på bane. Når du melder deg opp på lisenskurs så må du først gjennom en teoridel samt ta en elektronisk prøve i forkant av dette lisenskurset. Etter toeridelen skal du kjøre på bane med instruktør.

Typisk går disse modulene på sporvalg, oppførsel og tegngiving som brukes i RR. Dette må ikke forveksles med førerutviklingskurs da RR utelukkende handler om å kjøre så fort som mulig på bane. Lisenskurset skal gi deg grunnkunnskapene for å drive roadracing.

Du finner mer info om lisens på NMF sine sider

KOMMENDE LISENSKURS

Ingen arrangement funnet!

DISSE KLUBBENE ARRANGERER LISENSKURS

SOLØR MOTORSYKKELKLUBB
BORG MC
ARCTIC CIRCLE MOTORSPORTKLUBB
STAVANGER RR